Wegovy hvor hurtigt virker det?

Forskellen i din appetit kan mærkes i løbet af samme dag som du stikker dig, og du vil se ændringer i din vægt fra første uge. 

Hvor hurtigt virker Wegovy®?

Optagelsen sker hurtigt, men hvornår man kan mærke det på appetitten, afhænger desuden af, hvornår man sidst har spist, og også hvordan ens krop reagerer på Wegovy®. Nogen kan mærke effekten allerede fra laveste dosis, mens andre (et fåtal) slet ikke kan mærke noget.

Man kan forvente vægttab første uge, og i samme størrelsesorden første uge, som man kan på de højeste doser. De fleste har et større vægttab første uge samenlignet med de senere uger, da man også mister en del væske. 

For de nørdede kommer det længere svar her. Wegovy® bliver administreret via subkutan injektion. Det betyder, at man indtager medicinen ved at sprøjte det ind i fedtet. ”Sub” betyder under, og ”cutan” henviser til ”cutis”, som betyder hud. Således en ”underhudsinjektion”, og under huden ligger fedtet.

Vi ved en masse om, hvor hurtigt medicin, der sprøjtes subkutant ind, bliver optaget. Der er lavet mange studier på det, da mange sukkersygepatienter får deres insulin på denne måde. 

 

Vi modtager ofte spørgsmålet: “hvor hurtigt virker Wegovy® efter første injektion”, da mange af vores patienter er vant til at skulle vente længe på at se resultater i forbindelse med et vægttab gennem kost og motion. Netop derfor er Wegovy® et godt middel, da man allerede kan se en effekt efter første injektion.

Der er mange faktorer, der spiller ind, når man taler om absorption af lægemidler subkutant. Generelt bliver medicinen hurtigere optaget, hvis der er god blodforsyning i det område, hvor det sprøjtes ind. Forskningsstudier har vist, at hvis man har været fysisk aktiv, og dermed svedt (hvor blodet pumper rundt i kroppen), så optages medicinen hurtigere. Ligeledes, hvis man varmer området op, hvor man har tænkt sig at sprøjte medicinen ind, optages det også hurtigere. Læs mere i dette forskningsstudie

Wegovy som indsprøjtning

Fra slutningen af 2022 blev vægttabsmedicinen Wegovy® godkendt til salg i Danmark. Medicinen indeholder det aktive stof semaglutid, som er en glucagonlignende peptid (GLP-1). Det efterligner virkningen af kroppens naturligt forekommende mæthedshormon. Når du indtager et måltid, bliver GLP-1 frigivet i tarmene, hvilket sender et signal til hjernen om, at du er mæt. Det er denne mekanisme, som medicinen efterligner. Læs mere om Wegovy®her og her.

Wegovy® skal, for nu, indtages via en sprøjte, som man bruger til at sprøjte medicinen ind i fedtet på sig selv. Der er d.d. (2024) ikke nogen godkendt anden måde at indtage medicinen på, men der arbejdes i øjeblikket på at gøre medicinen til en tabletbehandling.

 

Hvor skal Wegovy® sprøjtes ind henne?

Mange kan have et ubehageligt forhold med at skulle stikke sig selv, og hos MV sørger vi altid for, at vores patienter er komfortable og trygge omkring, hvordan man stikker.

Generelt har vi fedt på hele kroppen, og teoretisk set kan man derfor godt sprøjte medicinen ind på hele kroppen. Praktisk er det dog en dårlig idé, da der er områder på kroppen, hvor huden er rigtig tyk, og man risikerer derfor, at sprøjten aldrig når at komme helt ind igennem huden og ind til fedtet. 

Et eksempel på dette er ryggen. Der er også andre områder, hvor man risikerer, at der ikke er et tykt nok fedtlag, til at det kan sprøjtes ind, og man risikerer derfor at sprøjte det ind i en muskel. Et eksempel på dette er underarmene.

På låret og på maven har man et relativt tyndt lag hud, samtidig med, at de fleste har et tykt nok lag fedt til at man kan sprøjte medicinen ind uden problemer.

Læs om Wegovy og alkohol her og Wegovy før og efter her. 

Hvor hurtigt virker det som tablet?

Hvis medicinen bliver godkendt som en tabletform, vil optagelsen være som man kender det fra andre typer medicin, som tages som en tablet. Det vil typisk få en virkning allerede efter 20-60 minutter, afhængig af om man har spist noget, som kan forsinke optagelsen i tarmene.

Mål dit BMI her 

Generelt og klausuleret tilskud

Nogle typer af medicin har ”generelt tilskud”. Det betyder, at tilskuddet automatisk gives til alle, der køber denne medicin. Anden medicin har ”klausuleret tilskud”. Det betyder, at tilskuddet gives til patientgrupper, som skal opfylde fastsatte kriterier. Et eksempel på dette er Ozempic, som er sukkersygemedicin, og har samme indholdsstof.