Zepbound® og bivirkninger

Den nye vægttabsmedicin Zepbound® fra Amerikanske Eli Lilly indeholder det aktive stof Tirzepatid, som ligeledes findes i sukkersygemedicinen Mounjaro®. Tirzapetid er en såkaldt Gastrisk-inhibitorisk polypeptid (GIP) analog, der både binder til GIP og glukagon-lignende peptid-1 (GLP-1).  

 

På samme måde som Wegovy® virker Zepbound® ved at regulere din appetit ved at give dig øget mæthedsfornemmelse. Der er mange ligheder til Wegovy® – Zepbound® er ligeledes en indsprøjtning, der skal tages en gang ugentligt. Zepbound® kan heller ikke stå alene og virker som tillægsbehandling til kaloriereduceret kost og øget fysisk aktivitet. Du kan læse mere om Zepbound® her 

 

Da GLP-1 frigives i mave-tarm-kanalen, er det også dette anatomiske område, hvor de potentielle bivirkninger kan forekomme.

Mest almindelige Zepbound® bivirkninger

Den mest almindelige bivirkning er kvalme, som blev oplevet af 44% af forsøgspersonerne. Diarré var den næsthyppigste bivirkning med 31,5%. Derefter fulgte opkast, forstoppelse og halsbetændelse (mere om denne senere) med ca. 21-24%. Hovedpine blev 15% ramt af. 

Det er vigtigt at understrege, at mange af disse bivirkninger muligvis ville have forekommet, uanset om man tog Wegovy eller ej, og har derfor ikke nødvendigvis en sammenhæng med Wegovy. Alle Wegovy bivirkninger blev dog noteret. Derfor skal man også se på den anden gruppe, der fik placebo (snydemedicin). Her kan man for eksempel se, at halsbetændelse er lige så hyppig i denne gruppe som i Wegovy-gruppen.

Hovedpine er næsten lige så almindelig. I placebogruppen var det 12%, der oplevede hovedpine. Blandt de hyppige bivirkninger, hvor der var relativt få, der blev påvirket i placebogruppen, ses kvalme på 17% mod 44% i Wegovy-gruppen, diarré på 16% mod 31,5%, opkast med 6,6% mod 24,8% og forstoppelse med 9,5% mod 23,4%.

Alvorlige Zepbound® bivirkninger

Hvis vi ser på de mere alvorlige Wegovy bivirkninger, skal man især være opmærksom på risikoen for bugspytkirtelbetændelse (pankreatitis). Symptomerne herpå er ekstrem smerte i den øvre, højre del af maven, eventuelt med udstråling til ryggen. 

Hvis man oplever dette, er det vigtigt at kontakte en læge akut, da typisk behandling er indlæggelse og væske direkte i blodet via et drop. 

Bugspytkirtelbetændelse er heldigvis sjælden, og kun 3 patienter blev ramt i Wegovy-gruppen (dvs. 0,2%). Men det er sandsynligvis relateret til Wegovy, da 0 blev ramt i placebo-gruppen. 

Det er dog vigtigt at være opmærksom på det, så man kan reagere i tide, hvis det skulle opstå. Smerterne er så stærke, at man ikke er i tvivl.

Er du i tvivl om Wegovy kan føre til kræft? Så læs specifikt om Wegovy her.

Kan jeg få recept på Zepbound eller Mounjaro?

Zepbound® er ikke godkendt endnu, så i øjeblikket (2024) kan man ikke købe det i Danmark. Zepbound® er dog blevet anbefalet til godkendelse, og det forventes derfor at blive godkendt i løbet af 2024. Hvornår det kommer på markedet i Danmark er til gengæld svært at vide, da det kræver, at Eli Lilly får produceret nok til at dække det europæiske marked.

Aktuelt er Mounjaro® ikke engang kommet til Danmark på trods af godkendelse i 2022, og det indeholder samme aktive stof som Zepbound®. Det er derfor svært at spå om, hvornår lægemidlet vil komme til Danmark, men historisk set udruller man først sukkersygemedicinen (i dette tilfælde Mounjaro®) inden vægttabsmedicinen udrulles (Zepbound®).

Træthed kan skyldes for lidt væske, derfor anbefaler vi, at du drikker mindst 2 liter vand dagligt. Desuden kan det være svært at spise nok, når appetitten ikke er stor. Vi anbefaler derfor små, hyppige måltider. Derudover er det en god idé at indtage multivitaminer og jerntilskud, da det også kan skyldes manglende vitaminer og jern, hvis ikke du spiser varieret – som vi altid anbefaler.

Mitvaegttab.dk og Zepbound

Vil du gerne kontaktes så snart Zepbound® kommer til Danmark- så send en mail til kontakt@mitvaegttab.dk, og skriv “Zepbound” i emnefeltet. Så får du en mail ligeså snart, at Zepbound bliver tilgængelig i Danmark.