Hvad er Zepbound®
og Mounjaro®?

Zepbound® er navnet på den nye vægttabsmedicin fra det amerikanske firma Eli Lilly. Det aktive stof hedder Tirzepatid, som også findes i diabetesmedicinen Mounjaro®. Mounjaro® er i EU godkendt til både diabetesbehandling og vægttabsbehandling.

 

Tirzepatid er en såkaldt GIP-analog (gastrisk inhibitorisk polypeptid) og binder til både GIP og GLP-1 (glukagon-lignende peptid-1)-receptorer.

Hvordan virker Zepbound® og Mounjaro®?

Det sænker appetitten, hvilket gør, at man spiser mindre. Zepbound® og Mounjaro® virker på altså på samme måde som Wegovy®. Zepbound® og Mounjaro® binder dog primært til en anden type receptorer (GIP), og virkningen for den enkelte person kan derfor være drastisk anderledes sammenlignet med GLP-1 analogerne (som fx Wegovy®)

 

Lægemidlet injiceres i fedtet via huden gennem en lille nål. Det injiceres én gang ugentligt. I USA kan man ikke indstille dosis på pennen, da den kommer med en såkaldt autoinjector. Pennen bruges én gang og smides ud efterfølgende.

 

I Danmark er Mounjaro lanceret i en såkaldt KwikPen®, som minder om pennen man får Ozempic og Wegovy i, hvor man kan indstille dosis. 

 

Lægemidlet kan ikke stå alene. Det er et supplement til kost- og livsstilsændringer, og i Danmark skal man have forsøgt sig med kost- og livsstilsændringer uden medicin først.

 

Lægemidlet er godkendt til patienter med et BMI på mindst 30 eller et BMI på mindst 27 + en vægtrelateret følgetilstand. Få beregnet dit BMI her.

 

Hvad er relationen mellem Mounjaro® og Zepbound®?

Både Mounjaro® og Zepbound® indeholder det aktive stof Tirzepatid. Mounjaro® er oprindeligt et diabetesmiddel (sukkersygemedicin) og blev godkendt til behandling af sukkersyge i både USA og i EU i 2022. Ligesom andre sukkersygemidler viste det sig, at patienterne der fik Mounjaro også tabte sig i vægt.

Firmaet bag, Eli Lilly, lavede derfor studier for at undersøge dets vægttabspotentiale, og da dette blev bekræftet, søgte de om tilladelse til at bruge midlet som vægttabsmedicin i USA under navnet Zepbound®.

Hvis man skal sammenligne med Novo Nordisk produkter, så svarer Mounjaro® til Ozempic®, mens Zepbound® svarer til Wegovy® i Danmark.

Mounjaro® er i USA og i Danmark godkendt til både diabetesbehandling og vægttabsbehandling. 

 

Mounjaro® i Danmark?

Opdateret 4. juli 2024: Mounjaro® kan nu fåes på danske apoteker med en recept fra en læge. 

Du kan derfor få udskrevet Mounjaro® hos MV mod vægttab såfremt du lever op til kriterierne for eventuel behandling med vægttabsmedicin. 

Læs mere på følgende nye facebookside, hvor der løbende opdateres, og hvor I kan stille spørgsmål. Tryk her

 

Mounjaro® pris?

Mounjaro® pris er mellem 3208 kr. for den laveste dosis, og 3810 kr. for højeste dosis. Dette er for 4 ugers behandling. 

Det kan kun købes som parallelimport idét Elli Lilly ikke har lanceret det officielt i Danmark endnu. Det gør prisen relativt dyr, og prisen falder helt sikkert, når Eli Lilly lancerer det officielt i Danmark. 

Hvad koster Zepbound® og Mounjaro i Danmark?

Mounjaro koster i øjeblikket 3208 kr. for den laveste dosis og 3810 kr. for den højeste dosis pr. måned. Den endelige pris på Mounjaro når firmaet officielt lancerer det i Danmark kendes ikke endnu, men i USA er lægemidlet prissat billigere end Wegovy® – 1080 USD for Zepbound® sammenlignet med 1350 USD for Wegovy®. Dette svarer til 21% billigere.

Hvis de samme tal holder i Danmark, vil prisen på lægemidlet starte på ca. 1070 kr. og ende på ca. 1850 kr. Dette er dog et kvalificeret gæt baseret på priserne i USA samt priserne på Wegovy®’s laveste og højeste dosis.

Kan man købe Zepbound® i Danmark?

Lægemidlet er ikke godkendt endnu, så i øjeblikket (2024) kan man ikke købe det i Danmark. Det er dog blevet anbefalet til godkendelse, og det forventes derfor at blive godkendt i løbet af 2024. Hvornår det kommer på markedet i Danmark er til gengæld svært at vide, da det kræver, at Eli Lilly får produceret nok til at dække det europæiske marked.

Aktuelt er Mounjaro® netop kommet på markedet i Danmark, men dog som parallelimport til meget høje priser, og altså ikke officielt lanceret på det danske marked fra firmaet Eli Lilly endnu. Godkendelsen af Mounjaro® godkendelse skete i 2022. Zepbound® kommer formentlig derfor også først på markedet som parallelimport til meget højre priser. 

Det er svært at spå om, hvornår lægemidlet vil komme til Danmark direkte fra producenten til billigere priser, men historisk set udruller man først sukkersygemedicinen (i dette tilfælde Mounjaro®) inden vægttabsmedicinen udrulles (Zepbound®). 

Der er dog nogle ting, der peger i den modsatte retning (at Zepbound® bliver officielt lanceret før Mounjaro®), herunder at Novo Nordisk formentlig har produceret mere Wegovy® (vægttabsmedicin) end Ozempic® (diabetesmedicin), da der i øjeblikket (2024) er mangel på Ozempic® på de danske apoteker, mens Wegovy® er tilgængeligt.

Hvis Eli Lilly vil ind og konkurrere med Novo Nordisk på vægttabsområdet, vil de formentlig prioritere at producere mest Zepbound® fremfor Mounjaro®, og derfor kan det være, at vi kommer til at se lægemidlet før Mounjaro® i Danmark.

 Men det er blot et kvalificeret gæt.

Vægttabet efter 40 uger var:

• Tirzepatid 5 mg: 7,8 kg

• Tirzepatid 10 mg: 10,3 kg

• Tirzepatid 15 mg: 12,4 kg

• Semaglutid 1 mg: 6,2 kg

Er Zepbound® bedre end Wegovy®?

Forskningsstudier kan ikke sammenlignes én til én, men de publicerede tal fra Novo Nordisk og Eli Lilly, de to selskaber, der har udviklet præparaterne, viser Wegovy® et vægttab på ca. 16% efter 68 uger, mens Zepbound® viser et vægttab på ca. 20% efter 72 uger.

Præparaterne er blevet undersøgt direkte mod hinanden hos patienter med type 2 sukkersyge, hvor grupperne fik enten 5, 10 eller 15 mg Tirzepatid (Zepbound®) eller 1 mg Semaglutid (Wegovy®). Vægttabet efter 40 uger var:

Der er et studie i gang, som undersøger Zepbound® vs. Wegovy® hos patienter uden sukkersyge. Dette studie forventes offentliggjort i 2025.

Opdateret 8. juli 2024: et nyt studie offentliggjort 8. juli 2024 undersøgte semaglutid (Wegovy og Ozempic) vs. Tirzepatid (Mounjaro og Zepbound)

  • Efter 3 måneder var den gennemsnitlige ændring i kropsvægt -5,9 % for tirzepatid sammenlignet med -3,6 % for semaglutid.
  • Efter 6 måneder var den  -10,1% for tirzepatid versus -5,8% for semaglutid.
  • Efter 12 måneder var den -15,3% for tirzepatid sammenlignet med -8,3% for semaglutid.

Kan jeg få udskrevet Zepbound® i Danmark?

Lægemidlet er ikke godkendt i Danmark endnu, men forventes godkendt i 2024. Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at give en dato på, hvornår kommer Zepbound til Danmark. 

Hvis det bliver godkendt, og når det bliver tilgængeligt, vil vi dog ligeledes tilbyde dette præparat. Se ovenstående ”Kan man købe Zepbound® i Danmark?”.

Læs mere om lægemidlet her.

Send en mail til kontakt@mitvaegttab.dk, og skriv “Zepbound” i emnefeltet. Så får du en mail ligeså snart, det bliver tilgængeligt i Danmark. 

Vil du gerne kontaktes så snart lægemidlet kommer til Danmark?

Send en mail til kontakt@mitvaegttab.dk, og skriv “Zepbound” i emnefeltet. Så får du en mail ligeså snart, det bliver tilgængeligt i Danmark. 

Er du interesseret i et vægttabsforløb hos MV med Wegovy®?

Send en mail til kontakt@mitvaegttab.dk.

 

Læs mere om Mounjaro her.

Læs mere om Zepbound og bivirkninger her.