Wegovy® træthed

Træthed er en almindelig bivirkning ved Wegovy®. Hvis du oplever, at trætheden er vedvarende, kan det være, at din dosis skal sænkes. Tag en snak med os.

Wegovy generelt

Vægttabsmedicinen Wegovy® indeholder det aktive stof Semaglutid, et såkaldt glucagon-lignende peptid-1 (GLP-1) analog. GLP-1 frigives i mave-tarm-kanalen, hvor det regulerer appetitten og medfører mæthedsfornemmelse. GLP-1 analog efterligner det naturlige GLP-1s virkning i kroppen. 

Wegovy® blev godkendt til vægttabsbrug i Danmark i 2022 for patienter, der opfylder Sundhedsstyrelsens kriterier for anvendelse af lægemidlet. Du kan læse mere om Wegovy her.  Alle lægemidler har potentielle bivirkninger inklusiv Wegovy®. Hos MitVægttab.dk har vi erfaringer fra flere hundrede patienter i forløb hos os, og vi har således en stor viden om Wegovy® samt håndtering af de eventuelle bivirkninger, der skulle opstå i forbindelse med brugen af Wegovy®.

Generelle og mest almindelige bivirkninger

De hyppigst rapporterede bivirkninger ved Wegovy® er relateret til mave-tarm-kanalen, hvoraf de mest almindelige bivirkninger (der kan forekomme hos over 10%) er kvalme, diarré, opkastninger, forstoppelse og mavesmerter. Dernæst er hovedpine og træthed også meget almindelige bivirkninger ved Wegovy®.

Herefter er almindelige bivikninger (kan forekomme mellem 1-10 %) svimmelhed, mavekneb eller fordøjelsesbesvær, bøvsetrang, tarmluft/flatus, oppustethed, sure opstød og hårtab. Læs mere om bivirkninger i indlægssedlen.

Håndtering af de almindelige mave-tarm-relaterede bivirkninger

De almindelige mave-tarm-relaterede bivirkninger kan reduceres og afhjælpes ved indtag af rigeligt væske (2-2,5 L) samt ændring af måltidsstørrelser.

Følgende generelle råd kan anbefales: 

  • Reduktion af måltidsstørrelser – spis hellere flere, hyppige og små måltider end få store. 
  • Undgå krydrede og fede fødevarer. 
  • Spis fiberrigt og evt. tilføj HUSK (loppefrøskaller) som supplement til din kost 
  • Reducér dit indtag af kulsyreholdige og alkoholiske drikkevarer 
  • Oplever du hårtab, kan det være en god idé at supplere din kost med hårvitaminer
  • Forsøge at ændre indsprøjtningstidspunktet til aftenen eller inden sengetid. Wegovy® kan indsprøjtes på hvilket som helst tidspunkt af døgnet. Mange patienter, der oplever kvalme, har rapporteret en god effekt ved at tage indsprøjtningen inden sengetid. 

Hvis du oplever en eller flere bivirkninger relateret til mave-tarm-kanalen bør du kontakte klinikkens læger for råd og vejledning.

Håndtering af Wegovy® træthed og hovedpine

Træthed er af de hyppigt rapporterede bivirkninger ved Wegovy®. Hvis du oplever vedvarende træthed, bør du kontakte klinikkens læger til råd og vejledning. 

Træthed kan skyldes for lidt væske, derfor anbefaler vi, at du drikker mindst 2 liter vand dagligt. Desuden kan det være svært at spise nok, når appetitten ikke er stor. Vi anbefaler derfor små, hyppige måltider. Derudover er det en god idé at indtage multivitaminer og jerntilskud, da det også kan skyldes manglende vitaminer og jern, hvis ikke du spiser varieret – som vi altid anbefaler.

Alvorlige bivirkninger

De alvorlige bivirkninger er ikke almindelige (kan forekomme hos 0,1-1 %) og består af betændelse i bugspytkirtlen (pankreatitis) og angioødem, der er betegnelsen for hævelser i underhud og i slimhinder.

Symptomerne ved pankreatitis er pludselig indsættende og udtalte mavesmerter i øverste del af maven og smerterne kan eventuelt bevæge sig om i ryggen, skulderne og flankerne. Smerterne kan ledsages af kvalme, opkastninger og let feber. Kontakt straks læge, hvis du får disse symptomer. Kontakt klinikkens læger og afstå fra at tage Wegovy®. Hvis du ikke får omgående fat i en af klinikkens læger, bør du kontakte lægevagt. 

Angioødem er en sjælden bivirkning, der kan opstå alene eller som led i en allergisk reaktion (nældefeber). Oftest optræder det som afgrænsede hævelser i huden. Hævelserne kan opstå i ansigtet, omkring øjnene, læber og mund. I selve munden kan det medføre hævelse af tungen, der kan påvirke din tale og medføre påvirkning af din strube og luftveje. Det kan være livstruende, hvis du får hævelse i halsen, der blokerer luftvejene. Får du vejrtrækningsbesvær skal du ringe 112.

Generelt og klausuleret tilskud

Nogle typer af medicin har ”generelt tilskud”. Det betyder, at tilskuddet automatisk gives til alle, der køber denne medicin. Anden medicin har ”klausuleret tilskud”. Det betyder, at tilskuddet gives til patientgrupper, som skal opfylde fastsatte kriterier. Et eksempel på dette er Ozempic, som er sukkersygemedicin, og har samme indholdsstof.