Taljemål

Taljemål er det populære navn for taljeomkreds. Taljemålet er altså omkredsen omkring din talje, som bliver større jo mere fedt at du har i dette område. Taljemål er en bedre indikator for sundhed end BMI. 

Hvad er taljemål?

Ens taljemål kan blive større dels grundet fedtet lige under huden (det subkutane fedtvæv), men også af det indre fedt, som lidt omkring organerne. 

Det indre fedt er farligt, da det øget risikoen for at få følgesygdomme. Dermed er taljemålet er en rigtig god indikator for ens sundhed, og forskningsstudier viser, at det er bedre end BMI.

Et endnu bedre mål er talje-hofte ratio. Det er et forhold mellem dit taljemål og dit hoftemål. Forskningsstudier har vist, at dette mål er endnu bedre til at vurdere ens risiko for følgesygdomme end både taljemål alene og BMI. 

For at måle både taljemål og hofte-talje ratio, skal man bruge et målebånd. Et målebånd kan købes for 8 kroner hos Harald Nyborg (ikke-sponsoreret, blot et rigtig godt tilbud). Se her

Hvordan måler man taljemål?

Man måler omkredsen af ens talje specifikt mellem ens hoftekant på ydersiden af kroppen og det nederste ribben. 

Det viser sig, at hvis man beder forskellige mennesker om at måle deres talje, vil der være rigtig mange forskellige steder, hvor de vil måle. Derfor er der kommet et standardiseret område, hvor man skal måle, som er beskrevet ovenover. Denne anbefaling står Verdenssundhedsorganisationen, WHO, bag.

 

Hvordan måler man talje-hofte ratio?

Først finder man hoftemålet. Det gør man ved at måle omkredsen omkring ens balder. Det rigtige sted er dét område, hvor man er størst omkring balderne. Dette er altså lidt simplere at måle end taljemålet. 

Herefter tager man ens taljemål fx 90 cm og dividerer med ens hoftemål fx 100 cm. I dette tilfælde vil ens talje-hofte ratio være 90/100 = 0,9

Hvilke grænseværdier er der for taljemål og talje-hofte ratio?

For kvinder skal ens taljemål være under 80 cm, og som mand skal det ned under 94 cm. Hvis ikke, er man i øget risiko for metaboliske komplikationer såsom hjerte-karsygdomme.

For kvinder skal ens talje-hofte ratio være over 0,85, og for mænd skal den være over 0,90. 

Disse grænseværdier har WHO’s har fastlagt, og skemaet kan ses herunder. M står for mand, og K for kvinde. Hvis man er i kategorien ”væsentligt forøget”, så er det rigtig vigtigt at tabe sig, da man ellers er i væsentligt øget risiko for at udvikle komplikationer –  specielt hvis der også er andre risikofaktorer for følgesygdomme såsom høj alder, sukkersyge, forhøjet blodtryk eller forhøjet kolesterol. 

Ens madvaner kan ligeledes give en forhøjet risiko, så på rigtig mange måder er det enorm vigtigt at tabe sig, fx i et vægttabsforløb hos MV.dk.

KategoriBivirkningHyppighed
Mave- og tarmsystemetDiarré, kvalme, forstoppelse, opkastMeget almindelige (>10%)
Generelle symptomer og reaktioner ved brugsstedetTræthedMeget almindelige (>10%)
NervesystemetHovedpineMeget almindelige (>10%)
Mave- og tarmsystemetDårlig fordøjelse, oppustethed, mavebetændelse, syreopstødAlmindelige (1-10%)
Lever og galdevejeGaldestenAlmindelige (1-10%)
Skader, forgiftninger og komplikationer ved behandlingReaktioner ved indstiksstedetAlmindelige (1-10%)
Metabolisme og ernæringNedsat appetitAlmindelige (1-10%)
HjerteHurtigere hjerteslagIkke almindelige (0,1-1%)
UndersøgelserForhøjede enzymer der indikerer problemer med bugspytkirtlen eller leverenIkke almindelige (0,1-1%)

Hvorfor bruger vi stadig BMI?

BMI bliver stadig mest brugt, fordi det er det nemmeste, og det er svært at vænne sig af med en målemetode, man altid har brugt. Taljemål og hofte-talje ratio har ikke vundet indpas, selvom det er en bedre indikator for sundhed. 

I Danmark er vægttabsmedicinen Wegovy godkendt til patienter med et BMI på mindst 27 fen vægtrelateret følgesygdom, eller et BMI på mindst 30. Dette er på trods af, at patienter med et BMI under 27 med et stort taljemål ville have rigtig godt at tabe sig.